logo
  • Centerholmen 18, 3. sal
    2670 Greve

  • Ring til:

    +45 29 72 11 11
  • Man - Fre 8.00 - 17.00
    Lør - Søn Lukket

Hjernerystelse (Post Commotio Syndrome) og piskesmæld (Whiplash)


Hvert år pådrager cirka 25.000 danskere sig en hjernerystelse og cirka 6000 et piskesmæld.

Langt de fleste kommer sig uden behandling efter relativt kort tid – men desværre oplever nogle, at vanskelighederne efter ulykken trækker ud, og man kan så omtale tilstanden som senfølger efter hjernerystelse/piskesmæld.

Idet piskesmæld oftest er udløst i forbindelse med et traume såsom et biluheld, fald eller anden påvirkning af hoved og nakke kan hjernerystelse ofte være en følgeskade hertil. De to traumer kan godt ses enkeltvis, men ofte er de i kombination.

I januar 2021 blev de første danske nationale kliniske retningslinjer (NKR) for behandling af senfølger efter hjernerystelse udgivet af Dansk Center for Hjernerystelse.

Ifølge retningslinjerne varierer behandling af hjernerystelse fra patientuddannelse, træningsterapi, belastningsstyring, vestibulær træning (balance), psykologisk behandling, synstræning og manuel terapi, som adskiller sig fra mange andre manuelle terapiformer ved ikke kun at fokusere på bevægeapparatet, men også omfavne det kraniosakrale- og viscerale system (Wetzler et al., 2017).

Behandlingen hos Sebal Osteopati vil bestå af netop en manuel, osteopatisk tilgang, samt vejledning i forhold til at håndtere sin hverdag efter en hjernerystelse eller et piskesmæld.

I kraft af min uddannelse som autoriseret optometrist og fysioterapeut vil der – udover den manuelle, osteopatiske tilgang – også være fokus på sammenspillet mellem øjnene samt sanseintergrering, hvorfor både syns- og balancesystem vil være en del af både undersøgelse og behandling for at opnå optimale resultater.
Derfor vil både undersøgelsen og behandlingen omfavne flere systemer i kroppen som de anbefaler i NKR.

Behandling af hjernerystelse kan have en meget varierende tidshorisont, og det kræver både tålmodighed og forståelse til håndtering af eget problem i samarbejde med behandleren.

Senfølger efter hjernerystelse/piskesmæld er en kompleks tilstand sammensat af en række kropslige, kognitive og følelsesmæssige symptomer.

Typiske symptomer inkluderer:
– Hovedpine
– Kvalme
– Svimmelhed
– Lys- og lydfølsomhed
– Synsproblemer
-Nakkesmerter
-Søvnproblemer
-Træthed
-Kognitive udfordringer

Der er dog stor individuel forskel på, hvordan symptomerne viser sig, og i hvilke kombinationer de optræder. Udover selve nakke og hovedspændingerne er synsvanskeligheder blandt de mest almindelige følgevirkninger.

Piskesmæld og hjernerystelse kan i nogle tilfælde forstyrre nerveforsyningen af diverse nerver til kroppens vigtigste sanser. Kranienerverne udspringer fra hjernestammen og de øverste nakkehvirvler, altså de områder som piskesmæld og hjernerystelse ofte påvirker. Disse nerver styrer blandt andet funktionen af synet og man kan opleve følgende:

– Visuel udtrætning
– Sløret syn
– Anstrengte øjne
– Hovedpine
– Forvirring ved udførelse af visuelle opgaver
– Svimmelhed
– Orienteringsbesvær
– Dobbeltsyn
– Reduceret evne til at fastholde opmærksomheden ved visuelle opgaver
– Lysfølsomhed
– Ubehag ved bevægelse i synsfeltet

Rul til toppen